7 עצות לשמירה על העיניים מפני מסכים

המאמץ הרב של העיניים נובע מהקושי להתמקד זמן רב במרחק הקרוב. קיים מאמץ ממושך של העדשה התוך עינית ושל שרירי ההתכנסות. יש לוודא שמערכת הראייה הינה תקינה ע"י בדיקה אופטומטרית של הראייה ושל שרירי העיניים.  בנוסף לכך הבהייה מול המסך גורמת למצמוץ מופחת בצורה משמעותית, מה שגורם לדמעות שבעיניים להתאדות ובכך לגרום ליובש בעיניים.

חשיפה לאור הכחול המופץ ממסכים גורמת לנזק בעיניים.  האור הכחול הינו אורך גל קצר  (460-480 ננומטר) והוא  מתפזר יותר משאר הספקטרום  (זאת הסיבה שהשמיים כחולים כשאור השמש עובר את האטמוספרה). בגלל ההתפזרות שלו, יותר קשה לפקס ולרכז אותו.

 כמו כן בגלל שזוהי קרינה מאנרגיה גבוהה, עלול האור הכחול לגרום למוות של תאים ברשתית העין ולהוביל לניוון הרשתית ואף לעיוורון. 

מחקר ישראלי שנעשה במכון השינה באסותא, בשיתוף עם אוניברסיטת חיפה, מצא כי האור הנפלט ממכשירים דיגיטליים כמו סמארטפון או מחשב, משבש את המחזורים הביולוגים האחראים בגופינו על מחזור השינה והערות. האור המלאכותי נקלט ברשתית העין ומשבש, בין היתר, את הפרשת הורמון השינה, מלטונין, האחראי על השינה וטמפרטורת הגוף. כתוצאה מכך קשה לנו להרדם, אנחנו ישנים פחות טוב ובבוקר אנחנו קמים עייפים יותר, מה שפוגע ביכולת הקשב והריכוז שלנו ועייפות במהלך היום.

הנה כמה עצות מעשיות כדי להימנע מהמאמץ הדיגיטלי:

1.הגבילו את זמן החשיפה למסכים.

2.שמרו על מרחק ישיבה של 50-70 ס"מ מהמחשב.

3.מצמצו באופן יזום או השתמשו בתחליפי דמעות ללא חומר משמר.

4.אמצו את הכלל 20:20:20 כלומר כל 20 דקות עשו הפסקה למשך 20 שניות והביטו למרחק של 20 פיט(6 מטר). המטרה היא לשחרר את העיניים.

5.השתמשו במסנני אור כחול. אם אתם מרכיבים משקפיים,בדקו שהם מתאימים למרחק המחשב, אולי אתם זקוקים לעדשות משרדיות, ודרשו ציפוי חוסם אור כחול לעדשות.

6.וודאו שאין השתקפות של אור מהחלון או מהתאורה על המסך, כדי למנוע סינוור.

7.הקפידו שהתאורה מסביב תהיה טבעית ככל שניתן. יותר אור שמש ופחות אורות לבנים בוהקים.